Hamilelikte Diş Sağlığı
Hamilelik, yakın dönem planlarınız arasındaysa, kadın doğum uzmanı ile birlikte diş hekiminizi ziyaret etmenizde yarar vardır. Hamilelikle birlikte değişen hormonal yapı, özellikle östrojen ve progesteron hormonları düzeyindeki artış, diş etlerini etkiler ve enfeksiyonlara yatkın olmasına neden olur. Bu nedenle, hamilelik öncesi, ağız içi klinik ve radyolojik muayeneler yapılıp, varsa sorunlu diş ve diş eti problemleri tedavi edilmelidir. Aynı zamanda, anne adaylarının hamilelik süresince, üç ayda bir sıkıntısı olmasa bile diş hekimine kontrole gitmesinde yarar vardır. Böylece diş sağlığı açısından sorunsuz ve stressiz bir hamilelik geçirebilirsiniz.
Hamilelik Sürecinde Diş Tedavileri
Hamileliğin ilk üç ayı, bebeğin organ gelişiminin olduğu, hassas bir dönemdir. Bu periyotta neden olunan bir bakteriyemi, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda gereksiz dental müdahaleler düşüğe neden olabilir. Bu sebeple tedaviler, 3 ile 6. aylar arasına ertelenebilir. Fakat, ağız içinde varolan enfeksiyonun, bebek gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceği, çok ağrılı, acil durumlarda, kadın doğum uzmanı ile iletişimde olan diş hekiminiz, bebeğe zarar vermeden bir tedavi uygulayabilir.
Hamilelik sırasında diş tedavilerinin yapılabileceği en uygun zaman aralığı, ikinci üç aylık dönemdir. Hamilelik sonrasına ertelenemeyecek diş dolguları, kanal tedavileri ya da diş çekimleri, lokal anestezi uygulamasıyla, bu periyotta rahatlıkla yapılabilir. Hamilelik sırasında, ağız içi röntgenlerin dozu her ne kadar düşük olsa da, röntgen çekimi önerilmez. Çok gerekli ise, mutlaka kurşun önlük kullanılmalıdır. Hamilelik döneminde, gerekli görülen durumlarda, kadın doğum uzmanının bilgisi doğrultusunda, uygun antibiyotikler reçete edilebilir.
6. aydan sonraki dönemde, doğum yaklaştığından, tedavilerin doğum sonrasına ertelenmesi daha uygundur. Bu dönemde, erken doğum riski vardır. Fakat yine acil durumlarda, kadın doğum uzmanınızın görüşleri doğrultusunda, gerekli diş müdahaleleri yapılabilir.